05 Haziran 2020
Bölge Haberleri

Ana ve Çocuk Sağlığı Komitesi

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesine Ana ve Çocuk Sağlığı Komitesi projesinin Solunum Açma ve Temizleme Cihazı (WEST YELEK ) bağışlandı.

2430 Bölge 2019-2020 Dönemi Bölge Guvernörümüz Mehmet Hakan Karaalioğlu'nun da online katılımıyla
Ana ve Çocuk Sağlığı Komitesi öncülüğünde, Gaziantep Rotary Kulübü üyesi Fatih Başel tarafından , Kistik Fibrozis hastalığı ile mücadele sürecinde kullanılacak olan solunum yolu temizleme ve açma cihazı, Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne bağışlandı.
Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekimi Sayın Suat ZENGİN 'in makamında gerçekleştirilen cihazın teslim töreninde Gaziantep Rotary Kulübü Başkanı Abdullah Özdemir ve kulüp üyeleri de katıldı.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi, bölgede Kistik Fibrozis hastalarının tedavisinde merkez konumunda bulunuyor. Hastalara tedavide önemli bir etkisi olan Solunum yolunu temizleyerek hastanın nefes almasını kolaylaştıran bu 'West Yelek' dediğimiz solunum temizleme ve açma cihazın piyasa değeri 15.000 dolar' dır.

Kistik Fibrozis Hastalığı:
Kistik fibrozis (KF) beyaz ırkın en sık rastlanan kalıtsal geçişli ölümcül hastalığıdır. Ülkemizde yapılan çalışmalarda hastalığın görülme sıklığının, 3000 doğumda 1 civarında olduğu bildirilmekle birlikte, akraba evliliğinin çok sık olduğu göz önüne alındığında, daha yüksek olabileceği de tahmin edilmektedir. Hastalık geçen yüzyılın başında  ölümcül seyrederken, konu ile ilgili bilgilerin artması ile birlikte hastaların yaşam süresinde belirgin uzama sağlanmıştır, ancak halen kesin bir tedavi yöntemi bilinmemektedir.

Rotaryen Sevgi ve Saygılarımla

Ana Komite Başkanı