17 Mart 2020
Corona Virüsü

Bilgilendirme 1

YENİ KORONA SALGINI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME (1)

Değerli Rotary Ailesi

Yeni Koronavirüs hastalığı ülkemizde de geçtiğimiz hafta içerisinde görüldü. Tüm dünyanın gündeminde olan ve insan sağlığını tehdit eden bu salgına karşı bazı temel bilgileri ve alınması gereken önlemleri sizlerle paylaşacağız. İlerleyen günlerde hastalıkla ilgili yeni bilgiler ışığında düzenli güncellemeler yapmayı planladık.

Yeni Koronavirüsün neden olduğu hastalığa Corona Virus Disease-2019 (COVID-19) adı verilmiştir. İlk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanmış bir hastalıktır.

Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayılmıştır. Son bilgilere göre dünyadaki bir çok ülkede hastalık görülmüştür. Dünya Sağlık Örgütü hastalığı pandemi (dünya çapında salgın) olarak kabul etmiştir.

Coronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) gibi daha şiddetli hastalıklara kadar solunum yolu enfeksiyonlarına neden olduğu bilinmektedir.

Hasta bireylerin öksürmeleri ve hapşırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunması ile bulaşır. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunulduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabilir. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek risklidir.

Bu bakımdan hasta kişilerin maske takması ve el yıkama ve kişisel hijyen önlemleri korunmada en önemli yöntemlerdendir.

En çok karşılaşılan belirtiler ateş, öksürük ve nefes darlığıdır.

Hastalıktan en çok etkilenen kişiler:

• 60 yaş üstü olanlar
  • Ciddi kronik tıbbi hastalıkları olan insanlar:

Kalp hastalığı

Hipertansiyon

Diyabet

Kronik Solunum yolu hastalığı

Kanser gibi

• Sağlık Çalışanları

Hastalıktan nasıl korunabiliriz?

1. Sağlık otoritelerinin duyurularını dikkatle izlemeli ve önerileri uygulamalıyız.
  2. Mecbur kalmadıkça toplu bulunulan yerlere ve ortamlara gitmemeliyiz.
  3. Boğaz ağrısı, öksürük, ateş, nefes darlığı gibi belirtiler varsa mutlaka maske takarak dışarı çıkmalı ve ilgili en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıyız.
  4. Hasta ziyaretlerine gitmemeliyiz.
  5. Ellerimizi sık sık su ve sabun ile en az 20 saniye süreyle yıkamalıyız.
  6. Ellerinizi, parmaklarınızı ağzınıza, burnunuza ve gözünüze temas ettirmeyiniz.
  7. Evde veya işyerinde lavaboların düzenli olarak temizlendiğinden emin olmalıyız.
  8. Bulunduğumuz mekanları sık sık havalandırmalıyız. Cereyan hasta etmez, ama kirli, sıcak ve nemli hava virüs için ideal bir ortam oluşturduğundan hastalık için ciddi bir risk oluşturur.
  9. Yurtdışı seyahatlerini iptal etmeli veya ertelemeliyiz.
  10. Yakında yurtdışından gelmiş isek 14 gün boyunca kendimizi izole ederek evden çıkmamalıyız. Eğer çıkmamız gerekiyorsa çevremizdeki insanlardan en az 1 metre mesafede durmalıyız.
  11. Hastalık belirtileri olan kişilerden en az 3-4 metre mesafede durmalıyız.
  12. Öksürürken veya hapşırırken ağzımızı kağıt mendille veya yoksa kolumuzla kapatmalıyız (elimizle değil).
  13. Kimseyle tokalaşmamalıyız. Kimseye sarılmamalıyız.
  14. Giysi ve havluları 60 derecede yıkamalıyız.

El yıkama tekniği:

1. Musluk açılıp eller ıslatılır.
  2. Tercihen sıvı sabun bir avuca yeteri miktarda alınır.
  3. Önce avuç içleri ovuşturulur.
  4. Sonra sırasıyla el sırtları, parmak araları ve tırnaklar bolca köpüklenir.
  5. Su ile güzelce durulanır.
  6. Kağıt havluyla eller kurulanır.
  7. Bu havluyla musluk kapatılıp kağıt çöpe atılır.
  8. Yıkamanın en az 20 saniye olduğundan emin olmak için saniyeli bir duvar saati lavaboya asılabilir yoksa “iyi ki doğdun...” şarkısı mırıldanılabilir.

Bu salgını sağlıkla atlatabilmek dileğiyle Rotaryen sevgi ve saygılarımı sunarım.

Prof. Dr. Ekmel Tezel

Sağlık Projeleri Ana Komite Başkanı