17 Mart 2020
Corona Virüsü

Bilgilendirme 2

YENİ KORONA SALGINI İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME (2)

Değerli Rotary Ailesi

Yeni Koronavirüs hastalığı (COVID-19) ile ilgili bugünkü bilgilendirmemizde SOSYAL İZOLASYONUN ÖNEMİ’nden bahsetmek istiyorum.

Çin’de başlayıp hızla tüm dünyaya yayılan bu pandemide (dünya çapında görülen hastalıkta) Çin’den sonra en çok etkilenen ve hastalığın hızla yayıldığı İtalya’dan çıkarılan derslerden en önemlisi sanırım bugünkü konumuz olan sosyal izolasyonun hastalığın kontrolündeki rolüdür.

Sosyal izolasyon kişilerin gönüllü olarak kendilerini diğer insanlardan uzak tutmasıdır. Çok basit bir önlem gibi görünse de izolasyon hastalığın yayılmasına engel olurken tedavi edilebilmesi için de sağlık sistemine zaman tanır.

Özellikle ileri yaştaki bireyler ile ciddi sistemik kronik hastalığı olanlar yani en büyük risk altındaki grubu oluşturan kişilerin zorunlu haller dışında evlerinde oturmaları  önerilmektedir.

Aksi halde aynı anda çok sayıda kişi enfekte olacağından ve mevcut hastane yatak kapasitesinin üzerinde kişi hastanelere hücum edeceğinden doğal olarak çok sayıda kişi hayatını kaybedecektir. İtalya’da olan budur.

Oysa hastalığın yayılma hızının yavaşlatılması belki toplamda aynı sayıda kişi enfekte olsa dahi hastanelere başvuru sayısı zamana yayılacağından hastalar yatacak yatak bulacak ve tedavi şansına kavuşacaktır.

Aşağıdaki şekil bu durumu en çarpıcı şekilde göstermek üzere hazırlanmıştır. İngilizce #FlattenTheCurve (eğriyi düzleştirelim) hashtag’i ile hazırlanmıştır.

corona1

Kırmızı eğrinin altındaki alan (yani hızla yayılan durumda hastalığa yakalanan kişi sayısı) aslında mavinin altındaki alana (yavaşlatılmış yayılımdaki hasta sayısına) eşittir. İkisi arasındaki fark, mavi alanın asla hastane kapasitesini aşmamasıdır. Kırmızı alanda ise yatak kapasitesinin üzerinde çok sayıda kişi hastanelerde tedavi şansı bulamadan hayatını kaybeder.

İtalya’da Lombardiya civarında uygulanmak istenen izolasyon tedbirlerinden kaçan çok sayıda genç yetişkin yaşlı anne babalarının yanlarına gitmişler ve onları enfekte etmişlerdir. Bir anda çok sayıda ileri yaşlı insan hastalığa yakalanmış ve hastanelerde yer kalmadığı için hayatlarını kaybetmişlerdir.

Sizden ricamız sağlık otoritelerinin duyurularını takip etmeniz, onlara uymanız ve bu salgının etkisi geçene kadar mümkün olduğunca kendinizi izole etmenizdir.

Bu konuda lütfen çevremizdekileri bilgilendirelim.

Salgın eğrisinin eğimini kontrol etmek elimizde.

Bu salgını sağlıkla atlatabilmek dileğiyle Rotaryen sevgi ve saygılarımı sunarım.

Prof. Dr. Ekmel Tezel

Sağlık Projeleri Komite Başkanı