27 Mart 2020
Corona Virüsü

Bilgilendirme 4

Değerli Rotary Ailesi

Yeni Koronavirüs hastalığı (COVID-19) ile ilgili bugünkü bilgilendirmemizde bu kez sosyal medyada dolaşan koruyucu tedaviler ile ilgili bilgiler vermek istiyorum.

Öncelikle belirteyim COVID-19 hastalığı için henüz bir aşı veya tedavi geliştirilmiş değil. Ancak sosyal medyada onlarca tavsiye dolaşıp duruyor. Bunlardan belli başlılarına değineceğim.

Birinci sırada en çok yazılan, hastalığı önlediği için haftada bir veya iki tablet alınması önerilen, aslında çok eski bir sıtma ilacı olan prequanil var. Bu ilaç halen durumu ağır olan olgularda tedavide bir antibiyotik ile birlikte kullanılıyor. Profilakside yani hastalıktan korunmada henüz kanıtlanmış bir yeri yok. Üstelik ciddi kalp ve göz bozukluklarına yol açabilir. Lütfen bu ilacı kulaktan dolma bilgilerle gelişigüzel kullanmayalım.

İkinci sırada en çok tavsiye edilen ise N95 denilen maskelerin kullanımı. Bu maskeler çok özel filtreleme yapan maskelerdir. Ben bir genel cerrah olarak ameliyatlarda bile bu maskeyi hiç kullanmadım. Bu sağlık profesyonellerinin ciddi enfeksiyon bulaşma riski olduğu durumlarda kullandıkları maskelerdir. Örneğin kemik iliği nakli yapıldığında steril ortamlar için geliştirilmiş maskelerdir bunlar. Lütfen bunları alarak hem de çok yüksek rakamlardan fırsatçılara kazandırmayalım. Ayrıca lüzumsuz kullanım gerçekten ihtiyacı olanların bulamamasına yol açmaktadır. Sağlıklı kişilerin maske kullanması anlamsızdır. Hasta olanların çevreye virüs saçmamak için maske kullanması gerekir.

Üçüncüsü eldiven kullanımıdır. Virüs kauçuk yüzeylere kolayca tutunur ve siz elinizi nasıl olsa eldiven var diye yıkamadığınız için virüsü çevreye yaymaya devam edersiniz. Lütfen sağlık profesyonellerinin kullanması gereken bu malzemeleri almayın, kullanmayın.

Dört: Medikal dezenfektanlarn kullanımı. Bu da yukarıdaki örnekler gibidir. Hiç gerek yoktur kullanmanıza. Ellerinizi sabunla en az 20 saniye yıkayın. Yerleri deterjanlı suyla her zaman  nasıl temizliyorsanız aynı şekilde temizleyin.

Son olarak immün sistemi güçlendirdiği iddia edilen reçetesiz satılan her türlü vitamin ve mineral katkıları. Kanıtlanmış etkileri olmamakla birlikte tavsiye edilen miktarda kullanılmasında bir sakınca yoktur. C vitamini, D vitamini ve çinko vb gibi genel olarak vücudun ihtiyacı olan maddeleri alabilirsiniz.  Pelargonium sidoides (sardunya) kökünden elde edilen bir madde içeren, virüslere karşı direnci arttırdığı ileri sürülen kapsülleri (ilaç değildir) de kullanabilirsiniz.

En önemli ve en etkili tedavi korunmadır, bunu unutmayın.

Evde kalın. Evde kalın. Evde kalın.

Ellerinizi yıkayın. Bol sıvı özellikle su alın. Suyun yanı sıra, çay, meyve suyu ve kahve de için. Taze meyveler tüketin. Ve en önemlisi bol bol gülmek için komedi filmleri izleyin. Karamsarlığa ve umutsuzluğa yer yok.

Bu salgını sağlıkla atlatabilmek dileği le Rotaryen sevgi ve saygılarımı sunarım.

Prof. Dr. Ekmel Tezel

Sağlık Projeleri Komite Başkanı